Kreslicí plátno 1 kopie 2 copy 5@4x
Search
Close this search box.

Jak velkou fotovoltaiku?

Než se rozhodnete investovat do fotovoltaiky pro rodinný dům je potřeba odpovědět si na otázku, kolik fotovoltaických panelů pro dům zaručí výrobu správného množství energie. Jedná se o jednu z nejdůležitějších otázek, kterou si je třeba zodpovědět, aby byl výsledný počet panelů, s ohledem na plánovanou roční spotřebu, tím nejvýhodnějším.

Výpočet spotřeby energie pro rodinný dům

Pokud již bydlíme v domě, kde chcete instalovat fotovoltaické panely, není složité spočítat si, jakou máte průměrnou roční spotřebu energie dle aktuálních účtů za elektřinu, kde případně zohledníte navýšení související např. se změnou způsobu vytápění domu na elektrické. Ovšem pro přesný odhad spotřeby před instalací FVE, kde se zohledňují další specifické faktory, se vyplatí požádat o pomoc odborníky. My v DEMBO Power montujeme fotovoltaické panely, ale také provádíme v rámci úvodního setkání energetický audit, díky kterému zjistíte, jaký výkon fotovoltaických článků pro váš domov bude dostatečný a účinný.

Kolik fotovoltaických panelů pro rodinný dům vybrat?

Pro představu zde uvedeme příklad typového nového rodinného domu o výměře 100 m2, který má průměrnou spotřebu 10000 kW ročně. Pro takový dům doporučujeme 24 fotovoltaických panelů (415 kW). Náklad na pořízení takové FVE elektrárny je 500 tis. Kč, z čehož získáte nazpět díky dotaci Nová zelená úsporám pro fotovoltaiku 250 tis. Kč. Roční úspora el. energie je v tomto případě 61 500 Kč a návratnost 4 roky.

Rozměry fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaické panely ve výkonnostní řadě 415 kW dosahují standardní výšky 1722 mm a šířky 1134 mm. Panely lze na šikmé střechy umístit vertikálně i horizontálně. Pokud bychom tedy v typovém případě instalovali 3 řady vertikálně umístěných panelů po 8 kusech, bude šířka takové instalace cca 9 m a výška cca 5,2 metrů.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Máte zájem o spolupráci?

Vyplňte nezávazný poptávkový formulář!

nebo
Žádné nevyžádané hovory ani e-maily. Vaše údaje jsou v bezpečí.