Kreslicí plátno 1 kopie 2 copy 5@4x
Search
Close this search box.

Fotovoltaika na plochou střechu s východo-západní orientací east-west

Fotovoltaické (FVE) systémy jsou klíčovou technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie, která umožňuje výrobu elektrické energie přímo ze slunečního záření. Jedním z trendů v moderních instalacích fotovoltaiky na střechy velkých podnikových budov je využití plochých střech s orientací panelů ve směru východ-západ, často označované jako east-west orientace. Tento přístup přináší několik výhod, ale i specifika, na která je třeba pamatovat při plánování a realizaci takového projektu.

Výhody east-west orientace solárních panelů

1. Vyšší využití střešní plochy

Orientace panelů ve směru východ-západ umožňuje umístit na danou střechu více panelů než při tradiční jižní orientaci. Tím se zvyšuje celková produkční kapacita systému na stejné ploše.

2. Stabilnější výroba během dne

Fotovoltaické systémy s touto orientací mají tendenci produkovat elektrickou energii rovnoměrněji během dne. Ráno a odpoledne, kdy je slunce nízko nad obzorem, jsou panely efektivněji využívány, což vede k menším špičkám v produkci a lepšímu rozložení výkonu během dne.

3. Lepší využití v systémech bez akumulace

Pro systémy, které nejsou vybaveny akumulací energie, může být rovnoměrnější produkce během dne výhodou, protože se lépe kryje s denním profilem spotřeby v mnoha budovách.

fotovoltaika levně pro firmy
fotovoltaika east-west pro firmu Světlá nad Sázavou

Specifika instalace

Při instalaci FVE systému na plochou střechu s east-west orientací je třeba vzít v úvahu několik specifik. Především je důležité správně nastavit úhel náklonu panelů. Zatímco pro jižní orientaci je obvyklý úhel mezi 30 a 35 stupni, pro východ-západní orientaci se často volí nižší úhly, typicky kolem 10 až 15 stupňů. To umožňuje lepší využití ranního a odpoledního slunce a minimalizuje stínění mezi jednotlivými řadami panelů.

Je také důležité zvážit možná rizika spojená s vyšší expozicí větru, která může být u systémů s tímto uspořádáním větší. Je třeba zajistit dostatečné kotvení a stabilizaci panelů, aby se předešlo poškození větrem. My v DEMBO máme s těmito systémy bohaté zkušenosti, takže instalaci panelů na ploché střechy podniků máme v malíčku.

Závěr

Instalace fotovoltaických systémů na plochou střechu firem s orientací panelů ve směru východ-západ představuje efektivní využití dostupného prostoru a umožňuje optimalizaci výroby elektrické energie během dne. Přestože vyžaduje pečlivé plánování a zohlednění specifik dané orientace, může přinést významné výhody v podobě zvýšené produkční kapacity a lepšího rozložení výkonu systému. Pro majitele velkých budov s plochými střechami tak east-west orientace fotovoltaických panelů představuje atraktivní možnost, jak maximalizovat výnosy z investice do solární energie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Máte zájem o spolupráci?

Vyplňte nezávazný poptávkový formulář!

nebo
Žádné nevyžádané hovory ani e-maily. Vaše údaje jsou v bezpečí.